Geboorteverhaal van Samuel - Een magische badbevalling

Thuisbevalling in Weesp, Amsterdam

Het is zaterdagnacht 7 mei, 4 uur, wanneer mijn telefoon gaat. Ik ben een nachtuil en lig nog niet zo heel lang op bed. Het duurt even voordat ik mezelf realiseer dat ik gebeld wordt en dat dit geen droom is. Wanneer ik eenmaal wakker schiet weet ik gelijk wie het is en wat er komen gaat. De bevalling van Marlouk is begonnen.

Marlouk en Chris verwachten samen hun 2e kindje. Ze hebben een zoontje van bijna 2, Harvey. Na de geboorte van Harvey is er bij Marlouk een vuurtje ontwaakt van liefde voor geboortezorg. Waarna ze in het traject gestapt is om doula te worden. Ze heeft heel goed nagedacht over haar geboorte team rondom de geboorte van hun 2e kindje. Het voelt als een eer om daar onderdeel van te mogen zijn. Naast mij heeft ze Chris aan haar zijde, haar fantastische caseload verloskundige Mariëlle en doula Fleur.
Harvey is heel voorspoedig in het ziekenhuis geboren. Maar Marlouk wil dit keer heel graag thuis in bad bevallen. Het beloofd een prachtige ervaring te worden en ik kijk al maanden uit naar deze geboorte!

In de eerste instantie krijg ik Chris aan de telefoon. Die mij verteld dat het echt wel begonnen is. Wanneer vaders aan de telefoon komen weet ik vaak al genoeg en is het zover. Marlouk komt nog even aan de telefoon en ze moet echt haar weeën al wegzuchten. Ondanks dat ze zelf zegt dat ze het niet zo goed weet, weet ik genoeg. Samen besluiten we dat ik ga rijden. Ik moet tenslotte nog een uur.

Met een goede kop koffie in hand stap ik in de auto. Ik heb de snelweg richting Amsterdam nog nooit zo leeg gezien en het is heerlijk doorrijden. Wanneer ik er bijna ben zie ik de eerste zonnestralen aan de horizon schitteren. Om iets over 5 krijg ik nog een appje van Chris, dat het nu wel serieus begint te worden. Gelukkig ben ik er echt bijna.
Wanneer ik om kwart over 5 de auto parkeer en uitstap hoor ik de vogels fluiten. De dag is begonnen en het is nu al een prachtige!

Wanneer ik binnen kom is Chris druk bezig met het vullen van het bevalbad. Er staan kaarsen aan en huis voelt aan als een warm bad. Marlouk ligt op de bank beheerst haar weeën op te vangen. Het is gelijk duidelijk dat het echt begonnen is.
Binnen 5 minuten na mijn binnenkomst stapt Mariëlle binnen. Haar zachtheid en liefde voor haar vak straalt gelijk van haar af. We hadden nog niet samengewerkt, maar ik zie gelijk waarom Marlouk voor haar gekozen heeft. Ze overlegt met Marlouk en Chris, ze luistert het hartje van de baby en toucheert Marlouk. De baby doet het helemaal fantastisch en Marlouk heeft ook al 8 centimeter ontsluiting!
Fleur is inmiddels ook aangekomen. Nadat ze even bij Marlouk heeft gezeten begint ze met het extra knus maken van de “beval bubbel.” Er worden lampjes & affirmatiekaarten opgehangen. Dan is het “nestje” echt klaar voor de komst van de baby.

Rond 6 uur stapt Marlouk het bevalbad in. Ze vangt de weeën echt perfect op. Maar ze worden wel steeds zwaarder. En zodra ze het bad in stapt is ze echt (bijna) in haar eigen zone. In haar achterhoofd zit nog wel dat Harvey nog in bed ligt, en hij wordt meestal rond 7 uur wakker om zijn dag te beginnen. Dus wordt oma gebeld om Harvey op te halen.

Iets voor 7 halen Chris en oma Harvey uit zijn bedje. Het is maar vreemd allemaal zo op de vroege ochtend. Mariëlle komt nog even wat geruststelling geven dat het echt heel erg goed gaat. En terwijl ik in de gang papa en Harvey sta te fotograferen hoor ik vanuit de woonkamer iets meer geluid komen. De vliezen zijn uit zichzelf gebroken. Harvey komt mama nog even snel een kus geven en dan is het voor Marlouk echt hoog tijd dat ze gaan. Het breken van de vliezen heeft wel wat extra heftigheid gebracht.

De steun die Marlouk om zich heen heeft is fantastisch. Er worden washandjes gehaald, bekers drinken gebracht, haren gekriebeld en handen vastgehouden.
Met de ogen dicht concentreert ze zichzelf volledig op de weeën. Tussen de weeën door liggen haar handen open en ontspannen op het water te dobberen.
Het is duidelijk dat het einde van de bevalling snel in zicht komt. Marlouk lijkt steeds meer persdrang te ervaren. Maar ze vindt het lastig om toe te geven aan deze persdrang. En om de switch te maken tussen wegzuchten en iets met de weeën doen.
Ondertussen blijft de baby het heel erg goed doen!

Met de ondersteuning van Mariëlle lukt het Marlouk om de knop om te zetten en om toe te geven aan het gevoel wat haar lichaam haar ingeeft.
Voor het laatste gedeelte van de bevalling draait Marlouk naar een verticale positie. Zittend op haar knieen. Mariëlle assisteert bij de geboorte van het hoofdje en ze moedigt Marlouk aan om haar baby zelf aan te pakken.
Om 2 minuten over 8 in de ochtend wordt er een prachtig klein jongetje geboren!

Het was een verrassing wat het geslacht van deze baby was. En Marlouk en Chris kunnen bijna niet geloven dat ze weer een jongetje gekregen hebben! Iedereen was ervan overtuigd dat deze baby een meisje was. Maar het is toch echt een prachtige kerel.
Het gaat gelijk super goed met Marlouk en de kleine. Er is bijna geen bloedverlies en de kleine ligt heerlijk bij mama.
Wel is er nog een onbeslist gegeven. Deze kerel heeft nog geen naam. Bij Chris en Marlouk staat allebei een andere naam op nr. 1 in het lijstje. En dit heeft nog even wat tijd nodig!

Terwijl de kleine gelijk flawless aanhapt aan de borst, beleeft dit gezin een magisch mooi gouden uur. Marlouk vraagt of Chris muziek op wil zetten. En datgene wat zich voor mijn camera afspeelt is zo mooi dat ik kippenvel op mijn armen krijg.
De kamer is gevuld met liefde. Er wordt gelachen, bewonderd, uit gepuft, geknuffeld en gefeliciteerd.
Ook wordt de keuze gemaakt voor een naam. Deze kerel gaat door het leven als Samuel.

Na de geboorte van de placenta is het tijd om uit het bad te gaan. Terwijl Mariëlle en Fleur Marlouk helpen is Chris samen met zijn zoon op de bank gekropen. Marlouk kruipt er snel bij en dan vloeien er wat tranen.

En eindelijk is het zover. Het moment waar ze maanden naar hebben uitgekeken. De eerste familie wordt ingelicht en oma komt met Harvey zijn kleine broertje bewonderen.
Het is wat spannend voor Harvey, maar hij is maar wat enthousiast voor zijn kleine broertje. Hij snapt nog niet helemaal wat er gaande is, maar dat komt vanzelf wel.

Het huis druppelt binnen met familie. En ook de kraamzorg is inmiddels aangekomen.
Samen eten we met elkaar beschuit met muisjes. Een Nederlandse traditie die niet helemaal in de smaak valt bij de Engelse Chris. Maar waar hij toch niet helemaal onderuit kan komen.

De nodige controles worden gedaan bij baby Samuel. Zoals verwacht is hij helemaal goedgekeurd en mag hij lekker terug naar zijn mama.

Tegelijkertijd met Mariëlle en Fleur pak ik al mijn spullen in en besluit ik te vertrekken.
Samen laten we een prachtig nieuw gezin achter. Wat een rijkdom!

Lieve Marlouk, Chris, Harvey & Samuel. Dankjewel dat ik zo een mooi stukje van jullie verhaal mocht meebeleven. Het was een absoluut voorrecht.
Geniet van elkaar.

Liefs,
Angela

Ook geïnteresseerd in een geboortereportage van de geboorte van jullie kindje(s)? Neem dan even een kijkje op mijn informatiepagina voor geboortefotografie

Alle foto’s zijn geplaatst met toestemming van de afgebeelde personen.